Books and more: young-adult boeken, de weesjes van de boekwinkel

Mijn wangen moesten vuurrood zijn van schaamte, en ik bedankte god stilletjes voor het feit dat ik er door de zon al uitzag als een kreeft. Niemand die het verschil zou zien. “Waar liggen de young-adult boeken?”, had ik gevraagd voordat ik zo rood werd als het nummer van Marco Borsato. “Schat, die liggen in de kinderhoek,” antwoordde een verkoopster die het duidelijk een belachelijke vraag vond. Ik knikte beleefd, en sjokte voor de duizendste keer naar de hoek waar ik voor de verandering wél een van de grootste was. Alsof ik nog niet genoeg opviel.

Het young-adult genre is in de boekenwereld nogal een grijs gebied. De boeken zijn oorspronkelijk bedoeld voor jongeren tussen de 12 en de 20 jaar, maar omdat Nederland het nogal lastig vindt om keuzes te maken, verandert die grens vaker dan het kapsel van Justin Bieber. Tegenwoordig zien we 8-jarigen rondlopen met The Hungergames onder hun arm, terwijl een vrouw van 45 Harry Potter maar weer eens uit de kast pakt. Een grijs gebied, dus.

Het is die steeds maar veranderende grens die ervoor zorgt dat de young-adult boeken nergens thuis horen. Het zijn de weesjes van de boekenwinkel. Te provocerend voor kleine snotaapjes om te lezen en af en toe een tikje te ‘kinderachtig’ voor het volwassen gespuis. Daarbij komt dat het kennelijk voorschut is om als volwassene een boek te lezen dat jong aandoet. No way dat de young-adult boeken tussen de romannetjes en thrillers komen te staan!

Dus belanden ze in die verdomde kinderhoek. En dat maakt het voor mensen zoals ik, stiekem best moeilijk om de liefde voor ons favoriete genre te uiten. Ik bedoel maar, als 21-jarige word ik regelmatig aangekeken alsof ik de moeder van zo’n kotertje ben. Wat doe ik anders tussen al die kinderen in een hoek vol felgekleurde en geïllustreerde boeken?

Begrijp me niet verkeerd, ik vind het heerlijk om die fronsende wenkbrauwen te zien als ik weer eens straal langs het fictie-gedeelte loop, op weg naar de beruchte hoek. Maar wordt het niet eens tijd om de young-adult boeken van hun kinderlijke imago af te helpen? Om ze net als de tieners die ze lezen, een eigen plekje te geven in de maatschappij? Niet bij de kinderboeken noch bij de romans en fictieboeken. Maar gewoon waar ze horen, in een hoek speciaal voor young-adults. Hoeft een 50-jarige vrouw zich ook niet meer te schamen als ze graag zo’n Potterboek leest.

Love, Bente (2)

Advertenties

8 gedachtes over “Books and more: young-adult boeken, de weesjes van de boekwinkel

  1. Marcia zegt:

    Ik begrijp helemaal wat je bedoelt! Soms heb ik het gevoel dat ik een excuus moet hebben om richting de kinderhoek te lopen – zo van: ik ga een cadeautje kopen voor mijn neefje/nichtje/buurkindje – terwijl dat eigenlijk totale onzin is… Ik mag als 25-jarige echt nog gewoon Young Adult lezen!

  2. suzanne zegt:

    Daarom was ik zo blij met de nieuwe Scheltema winkel daar staan de ya niet eens in de buurt van de kinderboeken (was best wel erg dat ik ze daardoor eerst niet kon vinden XD ben het al zo gewend dat ze bij de kinderboeken staan)

  3. Bregje zegt:

    Ik voel me inderdaad ook altijd weer een beetje bekeken als ik naar de kinderhoek loop om een young adult boek uit te zoeken. Ik maak me er niet echt druk meer om, maar ik vind het zelf wel irritant dat er in Nederland best wel snobistisch kan worden gedaan als het gaat over wat voor boeken je leest. Wat maakt het uit dat de ene volwassene graag literatuur leest en de ander kinderboeken? Kunnen we niet gewoon blij zijn dat we met z’n allen van boeken lezen houden?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s