Books and more: Zeg maar best een dingetje, die boekverslaving

“Ho wacht. Nee. Nee! Dat gaat dus ab-so-luut, in geen mogelijkheid, dus echt niet gebeuren,” schreeuwt mijn moeder zowat in mijn oor. Ik doe alsof ik Oost-Indisch doof ben (waardoor ze pas echt gaat koken) en vervolg mijn pad naar datgene wat ik wil, nee, moet hebben. “Bente, nee! Waag het niet.” Ik reik met mijn hand naar het voorwerp, terwijl ik mijn lach inhoud om te voorkomen dat mam nog panischer wordt dan dat ze al is.

Mijn vingertoppen raken het object aan. In mijn ooghoek zie ik het gezicht van mijn moeder, dat op onweer staat. Ik kan mijn blijdschap voor het voorwerp in mijn handen niet meer verbergen noch mijn lach inhouden. Ze flipt. “Godver Bente, nee. Echt niet. Je gaat niet weer zo’n ding kopen. Jezus, waarom?!” Ik pak het op, strijk één keer over de kaft en loop regelrecht naar de kassa. Het was weer zover. Ik kocht voor de derde keer deze week – of was het de vierde? – een boek.

Sommige dingen gaan niet zo goed samen. Ik en alcohol bijvoorbeeld. Niet dat ik een ongezonde relatie heb met drank, ik houd er gewoon niet van. Dus nee, je zal me nooit strontbezopen schuine streep kotsend door de straten van Amsterdam zien waggelen om 04:00 ’s nachts. Gelukkig gaan andere dingen dan wel weer heel goed samen. Bouwvakkers die mijn aandacht willen trekken, hier is de tip: stop met dat verschrikkelijke gefluit, het woord ‘boek’ naar me schreeuwen heeft zoveel meer effect. Dus, ik en boeken. Dat is zeg maar best een dingetje.

Een dingetje dat langzamerhand, bladzijde voor bladzijde, een lichtelijke verslaving wordt. Godzijdank kijk ik vies bij het zien van een glas wijn en smijt ik sigaretten het liefst uit de handen van de eigenaars, want een andere verslaving zou ik er absoluut niet bij kunnen hebben. En hoewel ik het ontken in haar bijzijn, heeft mijn moeder stiekem best een beetje gelijk. Ik en mijn koopwoede voor boeken gaan te ver.

Zo ver dat mijn kamer inclusief mijn appartement in Amsterdam langzamerhand omtoveren in een bibliotheek waar je u tegen zegt. En ik? Ik ben een wandelende boekwinkel. Ga ik het huis uit? Dan gaat er een boek (of drie) met me mee. Stel je voor, je strandt ergens in the middle of nowhere tijdens het boodschappen doen en je hebt er geen bij?!

Gelukkig zien mijn moeder én ik er af en toe de lol wel van in. Ik bedoel maar, het is nog steeds beter dan leven op drugs of duizenden euro’s uitgeven aan een designertas die je uiteindelijk toch niet gebruikt. Dat ik dan 3 keer in de week naar de boekwinkel race, so be it.

Love, Bente (2)

 

Advertenties

4 gedachtes over “Books and more: Zeg maar best een dingetje, die boekverslaving

  1. Paulien zegt:

    Ik vind het ook heerlijk om veel boeken te hebben, en ben nu al aan’t sparen om later in mijn appartement een mooie boekenkast te kunnen vullen! Gesorteerd op auteur en kleur en alles erop en eraan. Als je je portefeuille trouwens te vriend wil houden tijdens het spijzen van die verslaving: de kringwinkel is al vaak mijn vriend geweest!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s