Boekrecensie: ‘Niet te filmen’ een pareltje onder de young-adult boeken

9200000040653395

 

 

 

 

 

 

 

Boek: ‘Niet te filmen’

Auteur: Sophie Kinsella

Sterren: 5

Soms kan één gebeurtenis je hele leven veranderen. Dat is het geval bij Audrey, die nu thuis blijft van school en zich verschuilt achter een grote zonnebril. Audrey heeft een angststoornis, en zelfs het huis uit komen is een groot obstakel voor haar. Totdat het gamervriendje van haar broer wel heel vaak langskomt. Zou ’t hem met zijn grappige notities en creatieve oefeningen lukken om het meisje weer naar buiten te krijgen? Om Audrey een extra duwtje in de rug te geven, verzint haar psycholoog wel een hele vreemde opdracht: het maken van een documentaire over haar huisgenoten, wat hilarische momenten oplevert.

En hilarisch is het boek zeker. Dat is onder andere te danken aan de vele herkenbare situaties van de familie. Een moeder die alles doet om het gamen op de computer tegen te gaan? Check. Een vader die de leeftijd van zijn vrouw vergeet en een verkeerde taart laat maken? Vink. Een broer en zus die elkaar de hersenpan in kunnen slaan om ontbijt? Echt wel. Daarbij beschrijft Sophie Kinsella het op zo’n manier dat er minimaal een glimlach op je gezicht verschijnt tijdens het lezen.

De auteur heeft een goede balans gevonden tussen humor en serieuze onderwerpen. De angststoornis van Audrey is namelijk alles behalve om te lachen. Hij is heftig, en misschien is het een gevalletje ver van ons bed, toch is het niet moeilijk om je voor te stellen hoe het meisje zich moet voelen. Iedereen heeft vast wel eens een paniekaanval gehad, en om dat iedere dag mee te moeten maken? Dat is ontzettend zwaar.

Nog mooier wordt het boek omdat het onderwerp erg actueel is. Pesten is nog steeds enorm aanwezig, en ook cyberpesten blijft groeien. Daarbij voelen kinderen tegenwoordig steeds meer druk om goed te presteren, wat ervoor zorg dat ze sneller in een depressie geraken. Dit boek kan voor deze mensen een enorme hulp zijn. En dat is goed.

Een boek dat heerlijk wegleest en een goede balans kent tussen luchtig en heftig. Sophie Kinsella heeft het met dit eerste young-adult boek van haar hand ontzettend goed gedaan. Zeker één van mijn favorieten.

Love, Bente (2)

Advertenties

3 gedachtes over “Boekrecensie: ‘Niet te filmen’ een pareltje onder de young-adult boeken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s