Boekrecensie: Lockwood&Co – Jonathan Stroud

9200000040807604

 

 

 

 

 

 

 

Boek: Lockwood & Co  – De schreeuwende wenteltrap

Auteur: Jonathan Stroud

Aantal sterren: 5 sterren


Sommige kinderen werken bij de plaatselijke groenteboer op die leeftijd, of achter de kassa in een supermarkt. Maar de tiener Lucy verdient haar geld met hele andere dingen. Niet achter de kassa of een kraampje vol met fruit, maar in donkere gangen, duistere kelders en lugubere plekken waar niemand anders wil zijn als de zon ondergaat. Want dan komen de geesten, en die zullen je zeker niet met rust laten.

Lucy is een geestenjager en komt terecht bij het bureau Lockwood & Co, een klein bedrijfje dat mist aan professionaliteit. Geen probleem, totdat ze een verschrikkelijk moeilijke klus krijgen waar ze misschien niet levend vandaan zullen komen. Gaat het ze lukken om de geest van de Schreeuwende Wenteltrap te verslaan?

Er bestaan duizenden young adult boeken, honderden kasten kunnen er mee gevuld worden en de onderwerpen binnen dit genre lopen enorm uiteen. Een boek dat een flinke scheut horror bevat? Dat zijn we echter nog niet tegengekomen. Hallelujah voor Lockwood & Co, het eerste boek waarin dit wél te vinden is. Hij is niet alleen ongelofelijk spannend en mysterieus, maar ook verschrikkelijk eng. Vanaf de eerste tot de laatste geest. Dit boek wil je niet lezen zonder je nachtlampje aan, dat is zeker.

Hij mag dan verschrikkelijk eng zijn, dat is niet zijn enige pluspunt. Naast die kippenvel-momentjes als er weer eens een geest opgespoord moet worden, zit er ook een enorm goed verhaal achter. Het is goed in elkaar gezet, de personages zijn goed uitgewerkt en de omgeving wordt zo gedetailleerd beschreven dat je het gevoel krijgt dat je zelf in zo’n enge kelder staat. Waar een geest je ieder moment kan laten opschrikken. Help! Nogmaals, gebruik die nachtlamp.

Dat goede verhaal heeft ook nog eens een goed plot. Geloof me, menig lezer gaat de ontknoping totaal niet aan zien komen. Dit keer geen kippenvel van angst, maar van pure verbazing, waarbij het gevalletje ik-knaag-al-mijn-nagels-af-van-de-zenuwen geheid voor zal komen.

Enige minpuntje? Door de manier van schrijven en door het werk van de drie geestenjagers is het moeilijk voor te stellen dat ze net zo oud zijn als jij en ik. Vooral door het taalgebruik van Lockwood zelf krijg je al snel het idee dat de man snel achter de geraniums zal zitten. Terwijl hij eigenlijk pas rond de 16 is.

Dit doet echter niet aan het verhaal af en maakt dit verfrissende en vooral unieke boek niet minder goed. Young Adult en horror? A match made in heaven, als je het mij vraagt.

Love, Bente (2)

Advertenties

2 gedachtes over “Boekrecensie: Lockwood&Co – Jonathan Stroud

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s