Interview Hebban.nl: “We zijn allemaal gedreven boekenliefhebbers”

Boeken en digitale media zijn de toekomst. Zou je dat tientallen jaren geleden vertellen aan een willekeurig persoon, dan zou er een hard lachsalvo ontstaan. Of een geschokte blik. Boeken waren alleen offline. Verhalen werden verteld tijdens een kampvuur en verspreid via papier en pen (of een drukpers). Internet? Wat zou daar het nut van zijn? Zoiets was totaal overbodig.

Dat is nu wel anders. Boeken worden gelezen op telefoons en tablets, verhalen kunnen gedownload worden en ze worden voortaan niet meer besproken tijdens een rondje koffieleuten, maar via digitale wegen. Op Facebook, Twitter en zelfs Instagram. Gebruik de hashtag #Bookstagram en je bent al snel een belangrijke bron van boekeninspiratie.

Maar bij social media blijft het niet alleen. Bekend met de internationaal bekende website Goodreads.com? Het is de grootste website voor lezers. Hun missie? Om mensen te helpen zoeken naar een boek waar ze van houden. Digitale media is verstrikt geraakt met de boekenwereld, en zo immens populair dat er sinds een tijd ook de Nederlandstalige tegenhanger van Goodreads.com is. Maak kennis met Hebban.nl.nl en zijn hoofdredacteur Sander Verheijen in dit bliksemsnelle interview.

Over Hebban.nl

Wat is Hebban.nl.nl in drie woorden?
In drie woorden? Je doet er Hebban.nl.nl mee te kort. ‘Site voor lezers’ is vaag maar dekt in zekere zin de lading.

Wat inspireerde je om Hebban.nl op te richten?
Hoewel ik er vroeg bij was, ben ik niet de oprichter van Hebban. Ere wie ere toekomt. Het idee voor Hebban was er dus al en was in de basis het creëren van een Nederlandstalige Goodreads. Een site voor en door lezers. Ik heb vooral het redactionele stuk ingebracht, wat nu Hebban Vandaag is. En dat is sterk geïnspireerd op Crimezone, de thrillersite die ik twaalf, dertien jaar geleden heb opgericht en de laatste jaren weer heb ‘gerund’. De thrillersite is nu ook gewoon onderdeel van Hebban. We werken inmiddels met meer dan tien redacteuren aan de site en ruim 150 geselecteerde lezers die voor ons de boeken recenseren. Nu is Hebban twee sites in een: een redactionele boekensite en een lezerscommunity. Uiteindelijk een soort ‘Facebook voor boekenlezers’.

Het internet is tegenwoordig niet meer weg te denken en wordt ook in de boekenwereld veel belangrijker. Is dit ook de reden dat Hebban.nl is opgericht?
Met Hebban.nl wilden we in ieder geval een site neerzetten waar niet alleen lezers, maar ook alle betrokkenen in het boekenvak baat bij zouden hebben. Dus ook uitgevers, auteurs, boekverkopers, etc. Alles over boeken en auteurs kunnen vinden, verdieping door experts en ervaren lezers en de leeservaringen van heel veel lezers op één onafhankelijk platform maken Hebban.nl tot een ijzersterk geheel.

Screenshot_hebban
Bron: Hebban.nl

De focus komt steeds meer op digitaal te liggen, ook qua lezen. Wat doet Hebban.nl eraan om dit bij te benen?
We houden de markt in de gaten. We spreken dagelijks met grote en kleine uitgeverijen, boekhandelaren en auteurs. Dus we zitten dicht bij het vuur. Voor Hebban.nl zelf is de verschijningsvorm van boeken niet zo belangrijk. Of mensen boeken lezen op een ereader of dat ze ze uit de bibliotheek halen, dat maakt niet uit. Op Hebban.nl verzamelen we uiteindelijk de leeservaringen.

Wat onderscheidt Hebban.nl van andere boekenwebsites?
Allereerst onze enorme drive. We zijn allemaal gedreven boekenliefhebbers. Dat begint al bij de investeerder tot aan de vele vrijwilligers. De site is actueel en volledig, zeker waar het gaat om onze acht speerpunten. Hebban.nl onderscheidt zich verder door een frisse en goed doordachte user interface. Het werkt vrij simpel en er is veel ruimte voor persoonlijke instellingen en invloed. Onder de motorkap gebeuren heel veel geavanceerde dingen om je als lezer te helpen je volgende favoriete boek te kunnen ontdekken.

Wat is de belangrijkste functie/tool op Hebban.nl?

Eigenlijk de invulling van onze belofte: je volgende favoriete boek ontdek je op Hebban.nl. Dit kan door onze handige verwachtlijst maar ook door de populariteitslijsten, waarmee je in een oogopslag ziet welke boeken er nu toe doen.  Maar natuurlijk ook door de vele recensies. Zelf ben ik groot fan van onze ebook prijsvergelijker. We checken dagelijks de prijzen van de bekendste ebook winkels en sturen je een berichtje wanneer een boek op je ‘wil ik lezen’-boekenplank in prijs is verlaagd.

Screenshot_hebban2
Bron: Hebban.nl

Wat is de toegevoegde waarde van een lezers community in een wereld waar alles al digitaal gebeurt?
Ik denk de focus. Op sociale sites als Facebook zie je soms door de bomen het bos niet meer. Hebban.nl gaat over boeken, punt. Verder zie ik een duidelijke groei in de behoefte van lezers om samen dingen te doen. Onze online leesclubs zijn bijvoorbeeld enorm populair.

Waarom is een online community zo belangrijk?
Mond-tot-mond is nog steeds de meest betrouwbare – en daarmee direct ook beste – vorm van ‘reclame’. Dat is een van de dingen die we met een community faciliteren. We geven lezers een podium om hun mening te ventileren. Dat alleen is al zeer waardevol.

Wat maakt Hebban.nl onmisbaar voor iedere boekenfan?
Leesinspiratie, verdieping en nog meer leesinspiratie gekoppeld aan je persoonlijke boekenplank. Met een druk op de knop zet je een boek op je ‘wil ik lezen’ boekenplank en kun je je gelezen boeken organiseren en waarderen.

Wat kunnen we in de toekomst van de website verwachten?
We hebben nog heel veel plannen. Er komt een soort vraagbaak waarin je je favoriete boeken kunt posten en de community en de redactie aan het werk zetten om tips en advies uit te brengen voor een volgend boek. We werken aan een app. En op 25 september gaat Hebban.nl-verkiezing voor beste boeken van het jaar van start in onze acht genregroepen. Spread the word en stem op jouw favorieten!

Over sander verheijen

Favoriete boek?
Ik maakte voor Hebban mijn lijstje van 25 ‘onvergetelijke thrillers’ (http://www.hebban.nl/lijsten/de-onvergetelijke-25) en op Facebook noemde ik al eens tien boeken waar ik enorm veel leesplezier aan beleefde.  (http://www.hebban.nl/lijsten/mijn-fb-top-10-boeken). Maar ik ga er nu gewoon drie noemen: Des duivels van Kevin Guilfoile (later verschenen als Moordenaar zonder gezicht), Company van Max Barry en Leven zonder Hailey van Jonathan Tropper (Het boek van Joe van dezelfde auteur is mijn bonustip).

e-reader of papieren boek?
Ik krijg altijd ongelovige blikken als ik zeg e-reader. Ik kies dat volledig uit functioneel oogpunt. Een ereader is lekker licht, je kunt (meestal) lettergrootte instellen naar eigen wens, je kunt in donker lezen en de boeken zijn vrijwel direct onder de knop beschikbaar.   Ik lees ook regelmatig manuscripten en zetproeven voordat het boek uit is.

Wat is je favoriete genre?
Het zal je niet verbazen als je m’n achtergond kent: het thrillergenre. Hoewel ik de laatste tijd ook non-fictie en humoristische boeken oppak.

En favo schrijver?
Ik heb er al een paar genoemd. Daarbij horen zeker ook nog Harlan Coben, Michael Robotham en Bram Dehouck.

Welk boek wil je absoluut nooit meer lezen?
Oei. Er zijn niet veel boeken die ik überhaupt zou herlezen. Er liggen altijd nog voldoende ongelezen boeken. Daarnaast: extreem goede boeken onthoud ik. Alles daaronder ben ik snel kwijt. Ik heb dus even op mijn Hebban account moeten spieken naar 1 ster recensies. Een handje vol zijn het er. Opmerkelijk genoeg ook van schrijvers die ik ook bewonder. Een misser van Grisham tussen en een uitglijder van Turow. Ik herinner me nu ook een inspecteur Frost-boek van R.D. Wingfield. Ik denk niet dat dat mijn diepste dieptepunt is, maar de kans is uitermate klein dat ik ooit nog een boek van hem lees.

Love, Bente (2)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s