Story: Een rechte rug doet arrogant overkomen

Terwijl ik stond te wachten op de tram die me naar huis zou brengen, zag ik twee meisjes staan, ongeveer 5 meter van elkaar vandaan. Van de een naar de ander kijkend, zag ik een wereld van verschil. Het ene meisje hield haar handen diep in haar zakken,  ze verstopte haar gezicht in een dikke sjaal en had afhangende schouders. Het andere meisje stond met een rechte rug om zich heen te kijken. Haar handen hingen losjes langs haar lichaam en haar voet tikte neuriënd mee met een melodie die ik niet kon horen.

Het meisje met de afhangende schouders vermeed oogcontact. Dat was niet moeilijk, want niemand gunde haar een blik waardig. Ze was haast onzichtbaar, wat waarschijnlijk ook haar bedoeling was. Het andere meisje echter, die viel wel op, en niet alleen míjn aandacht werd naar haar getrokken.

Passerende voetgangers keken haar met fronsende wenkbrauwen aan. “Jezus, wat een arrogantie straalt dat kind uit”, hoorde ik een jongen tegen zijn vriendin zeggen. Ik was vast niet de enige die dat gehoord had, want het meisje werd een replica van die met de afhangende schouders. Ze hield op met het tikken op de maat van de muziek en stopte haar handen in de zakken, hoofd omlaag. De twee meisjes leken nu als twee druppels water op elkaar, er was geen enkel verschil meer in hun houding.

Iemands onzekerheid wordt altijd weggewuifd met een antwoord als: “ach, zo is ze gewoon. Niks aan te doen.” En misschien klopt dat ook. Sommige meiden én jongens zijn altijd al onzeker geweest. Alsof de eigenschap een vak in hun vakkenpakket is. Maar dan heb je daar de tweede groep, die wél zelfverzekerd van zichzelf is, maar zo de grond in wordt geboord.

Want ben je zelfverzekerd, dan ben je een trut. Of een verwaande klootzak. Het is niet oké om met het hoofd omhoog door de straten te wandelen, een rechte rug doet arrogant overkomen en owee als je mensen recht aankijkt. Dan ben je toch écht te vol van jezelf.

Wat er uiteindelijk voor zorgt dat ook de zelfverzekerde mensen uitgefoeterd worden. Met als gevolg dat ze net zo onzeker worden als degenen die het al zijn.

Werp één blik op een tijdschrift of een online artikel, en er wordt geclaimd dat we eens op moeten houden met die strontvervelende onzekerheid. Ga van jezelf houden. “Wees trots op degene die je bent en straal het uit!” Is dat je eindelijk, na een lange weg, gelukt? Dan is het de hoogste tijd om weer een toontje lager te zingen. Wat jezus, wat ben jij verschrikkelijk arrogant.

En terwijl ik mijn tram in de verte aan zag komen, waagde ik nog één blik op de twee meisjes. Het liefst was ik op ze afgestapt om te vertellen dat ze niet onzeker over zichzelf hoefden te zijn. Ik zou zeggen dat ze gewoon zichzelf moesten zijn, en geen oor moesten hebben voor wat de maatschappij hen influistert. We zijn het allemaal waard om gezien te worden, of we nou zelfverzekerd zijn of iets minder zelfvertrouwen hebben.

Love, Bente (2)

 

Advertenties

9 gedachtes over “Story: Een rechte rug doet arrogant overkomen

 1. mabeliasophia zegt:

  wow dit is echt een super herkenbaar iets, want het is echt waar… zelf denk ik soms ook wel dat mensen arrogant zijn terwijl ik ze meestal niet een ken het is eigenlijk gewoon een soort van vooroordeel, wat opzich niet eens zo slecht is alleen is het wel het beste dat je het gewoon altijd lekker voor jezelf houd. Echt een heel leuk verhaal trouwens en leuk geschreven xxx

 2. wilmke zegt:

  So true. Heb ook wel eens gehad dat mensen zeiden dat ik wel heel zelfverzekerd overkom, dat ik het te goed weet allemaal.. Alleen omdat ik mensen aankijk, negatieve opmerkingen verpakt als semi-positivisme durf te pareren etc. Vaak oordelen mensen snel, terwijl ze iemands geschiedenis achter de gedragingen niet kennen. Oneerlijk eigenlijk. Mooi verhaal.
  X Wilmke

 3. Sofie zegt:

  Hahah wat herkenbaar!
  Omdat ik klein ben, hwb ik mezelf vanaf jongs af aan al aangeleerd om rechtop te staan. Oogcontact vind ik fijn, omdat mensen veel spreken met hun ogen.
  Twee jaar terug kwam ik in een nieuwe klas en ging het helemaal niet goed met me: ik was enorm onzeker.
  Maar achteraf hoorde ik dat iedereen dacht dat ik erg zelfverzekerd was. Dat ik weinig praatte werd op arrogantie gestoken, terwijl het pure angst was hahah. Bizar wat een houding met je kan doen!
  Maar niet persé negatief denk ik, want mijn ‘sterke’ houding zorgt er soms voor dat ik juist wel wordt aangesproken of contact kan maken 🙂
  Leuk artikel!
  Liefs, Sofie ❤

 4. MindandBeautyNL zegt:

  Wat een mooi verpakte boodschap in dit verhaal. Door naar mensen te kijken, zien we niet altijd wat we denken te zien. Dat wordt ook nu weer duidelijk. Ik vind het heel bizar hoe we aan de ene kant horen “wees jezelf, wees zelfverzekerd!” terwijl we aan de andere kant veel kritiek te verduren krijgen als we daadwerkelijk onze rug rechten en denken “jeah, ik mag er zijn”. Ik ben het helemaal met je eens, iedereen mag gezien worden en iedereen mag er zijn!

 5. Esther Schroen zegt:

  Wat een herkenbaar verhaal! Je hebt het zo mooi verwoord en op zo’n krachtige manier je boodschap duidelijk gemaakt. Dat is wat dit artikel zo mooi en goed maakt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s