Story: Ik ben perfectionistisch, en niets is goed genoeg

Mijn ogen zijn dicht, maar slapen doe ik niet. Die handeling lijkt op dit moment onmogelijk met een hoofd in deze status. Overvol zit ‘ie met gedachten die ik maar niet uit kan zetten. (Ik wacht nog steeds met smart op de dag dat we zo’n fantastische uitknop krijgen.) Grote stommeling, sukkel, amateur. Schreeuw ik mezelf in gedachten toe. Je kan verdomme ook helemaal niks. Weet je wat, je bént gewoon niks. Nada. Houd er maar mee op, je bent een hopeloos geval. Basta.

Nee, ik heb geen agressieve baas nodig als Gordon Ramsay om met vuile woorden in het rond te smijten. Dat doe ik blijkbaar graag zelf. Als ik weer eens een fout heb gemaakt. Als iets net niet helemaal goed is gegaan. Wanneer ik iemand onbedoeld heb teleurgesteld. Want alles moet beter, sneller, mooier, strakker, slimmer. Perfect, perfecter, op zijn perfectst. Ik ben perfectionistisch, en niets is goed genoeg.

Ik ben niet de enige die Gordon Ramsay als ongevraagd rolmodel heeft, want perfectionisme is overal. Als een ziekte die moeilijk te genezen is. Het is het eerste antwoord dat een student geeft om zichzelf te beschrijven. Het woord dat regelmatig uit de mond komt van een huilende collega. “Ik wil niet meer naar mijn werk, er gaat toch iedere dag wel iets fout”, hoorde ik een meisje tegen haar vriendin zeggen in de trein. Perfectionisme is de nieuwe pest. Alleen dood deze ziekte enkel de moed om voluit te leven.

Want omdat we constant bang zijn om fouten te maken, om af te gaan en om wéér iets gênants te doen, leven we niet meer voluit. In plaats daarvan liggen we ’s avonds in bed te mokken. Want god wat ben jij een verschrikkelijk stuk schroot. Hopend dat het morgen, overmorgen of die week daarna alles wél foutloos zal gaan.

Wat ab-so-luut, in geen geval, zeker niet gaat gebeuren. Want mag ik mijzelf en de rest van de wereld eraan herinneren dat fouten menselijk zijn? Dat ze gemaakt moeten worden om vooruit te komen? Dat het een oersaaie wereld zou zijn als we alles met perfectie uitvoerden? Stelletje robots.

Houd op met mokken, omarm de kritiek van je baas op dat haast onzichtbare foutje, schreeuw tegen de Gordon Ramsay in je hoofd en accepteer vooral jezelf én je fouten. Want ben je eenmaal op dat punt, dan ben je zoveel meer perfect.

En met die gedachte in mijn hoofd, was de uitknop dichterbij dan ik ooit had gedacht. Ik mepte mijn eigen Gordon een paar keer op zijn smoel, knipte het licht uit en viel in diepe slaap. Morgen weer een nieuwe dag waarop ik fouten mag maken.

Love, Bente (2)

Advertenties

5 gedachtes over “Story: Ik ben perfectionistisch, en niets is goed genoeg

 1. Sofie zegt:

  “Perfectionisme is de nieuwe pest. Alleen dood deze ziekte enkel de moed om voluit te leven.” Wauw Bente wát een artikel! Goed geschreven, ieder woord raak. En ongelooflijk herkenbaar hier, als student die zo ver onderging in perfectionisme dat ik mijn school bijna niet meer aankan.
  Goed dat je het herkent, en er tegenin gaat.
  Liefs, Sofie ♥

 2. Ursela zegt:

  Wauw, mooi geschreven en heel herkenbaar!

  Maar naarmate jaren verstrijken en je door de druk van perfectionisme overspannen raakt en het gewoon niet meer op kunt brengen, zul je merken dat het met minder hetzelfde resultaat behaald kan worden. Het molentje in je kop blijft heus nog draaien, maar minder snel. Helaas heb ik de knop ook nog niet gevonden, maar perfect hoeft al lang niet meer…..

 3. bettinablogt zegt:

  Goede post. En ook voor mij het feest der herkenning. Waarom willen we toch allemaal perfect zijn? Ik ben er nog steeds niet achter. Rationeel weet iedereen wel dat perfectie niet bestaat en als het al bestaat supersaai is, maar ondertussen malen we steeds maar verder om alles wat we nog moeten doen, wat fout ging of beter kan. Heel vermoeiend! Goed om te lezen dat ik niet de enige ben.

 4. fulfillingdaydreamstonight zegt:

  Zalig artikel, alweer!
  Ik schreef een tijdje terug ook iets over perfectionisme en de druk van de maatschappij, want ik merkte ook steeds meer dat ik niet de enige was die er last van had. Gelukkig dat artikels zoals deze die onjuiste gedachtegang kunnen bijsturen! Good job 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s