Books and more: Boektober, zo denken mijn vrienden over een bookjunkie

Boektober, we zijn alweer 2 weken verwijderd van het moment dat ik mijn vrienden uitdaagde. En, misschien tegen alle verwachtingen in, ze doen het nog goed ook! “Ik begin gewoon van lezen te houden Bente. Heb jij een nieuw boek voor me?”, zei mijn vriendinnetje toen ik langskwam. En wie had verwacht dat ik haar lezend aan zou treffen aan de keukentafel. “Nu even niet Bente, ik ben aan het lezen. Nog 3 bladzijden, oké?”

Werd ik nu even aan de kant gezet voor een boek?! Was ik in een omgekeerde wereld terecht gekomen? Want eerlijk gezegd, was ik altijd diegene die toch écht nog een paar bladzijden extra moest lezen. Ook al kwam ik bijna te laat voor de trein of miste ik op een haar na een afspraak. Dat zette me aan het denken. Want hoe is het eigenlijk om te leven met een bookjunkie in je omgeving? Ik vroeg het aan mijn uitgedaagde vrienden.

Nick Spapens

NickspapensRAAKTE VROEGER GEEN BOEK AAN VANWEGE CONCENTRATIEPROBLEMEN, MAAR IS NU STEEDS MEER BEZIG MET LEZEN, WANT AANGESTOKEN DOOR BENTE. STUDEERT COMMERCIËLE ECONOMIE AAN AVANS EN VINDT HET HEERLIJK OM CREATIEF BEZIG TE ZIJN. HIJ IS VAAK IN DE SPORTSCHOOL TE VINDEN, HOUDT OP ZIJN TIJD VAN GAMEN EN IS EEN HOPELOZE FAN VAN GAME OF THRONES. MIJMERT DE HELE TIJD OVER DE DOOD VAN JOHN SNOW.

Vertel eens, hoe is het om te leven met een bookjunkie als vriendin?

Rustig en druk tegelijkertijd. Als ze aan het lezen is, heb je totaal geen last van haar (naast een ‘OMG’ die je af en toe hoort). Maar als ze aan het lezen is, verwacht ze dat ik ook muisstil ben. Ik mag niet kauwen, ik mag niet staan en elke keer als ik met mijn lepel het laatste beetje kwark uit het kommetje probeer te halen, hoor ik een jammerend geluid achter het boek uitkomen. Gelukkig neem ik het niet al te serieus en kan ik er wel om lachen. 

Elke keer als we gaan winkelen moet ze langs haar vaste boekenwinkels. Ik kan er met mijn hoofd nog steeds niet bij dat ze boeken koopt terwijl ze die ook nog elke week ontvangt (van uitgeverijen). 

Boeken zijn haar alles. Als ik een boek van de tafel af haal en een beetje verplaats, hoor ik gelijk : “Kijk nou wat je met het boek doet! Het kantje is helemaal gekreukt (wat een hyperbool is). Inmiddels ben ik het gewend en durf ik haar boeken niet aan te raken. Als een boek op de bank ligt is de bank off-limits, want stel je voor dat ik het boek met mijn teen aantik 😱

Waar erger je je kapot aan?

Het jammeren over dat haar boeken weer niet binnen zijn gekomen, en dat ze ook nog een boek uit moet lezen voor vrijdag.

Enne, zitten er ook voordelen aan?

Ja, het is lekker stil in het appartement

Leon van de Wouw

leonWERKT ALs KEY ACCOUNTMANAGER VOOR PFIZER EN IS ALTIJD ONDERWEG. IN ZIJN WEEKENDEN WIJKT HIJ NIET AF VAN ZIJN COMPUTER EN IS OOK WEL EENS IN VOOR EEN FILMPJE. IS GROOT FAN VAN ‘DE WERELD DRAAIT DOOR’ EN WERKT ZICH AL VROEG IN DE OCHTEND IN HET ZWEET TIJDENS ZIJN DAGELIJKSE HARDLOOPRONDJE. BOEKEN? DE KAST STAAT ER VOL MEE, MAAR HIJ RAAKT ZE NAUWELIJKS AAN.

 

Een boekverslaafde dochter, hoezeer beïnvloedt dat jou?

Ik ben zelf nooit een boekverslinder geweest. Sterker nog: ik lees zelden een boek. Ik schaam me hier best wel voor en bedenk altijd excuses om te verklaren dat het absoluut niet aan mij ligt. En ik ben ook niet echt in een lezersgezin opgegroeid. Sinds mijn bloedeigen dochter boeken verslindt kan ik met deze argumentatie niet meer geloofwaardig over komen – helaas –  en moet ik er ook aan geloven. Ik heb wel enorm veel bewondering en respect gekregen voor het plezier en de overgave waarmee ze de boeken verslindt. Ik zou hier graag wat van overnemen maar vrees dat dit wat meer oefening zal vragen.

Waarmee kun je deze bookjunk helemaal over de rooie krijgen?

Haha, niet zo moeilijk. Gewoon vlak bij haar gaan zitten en met mijn voet op en neer bewegen of mijn keel schrapen. Of haar vertellen dat de boeken die ze toegestuurd zou krijgen en waar ze met smacht op zit te wachten alweer niet bezorgd zijn.

En, heb je zoiets wel eens gedaan?

Ik zou niet meer durven.

Waarmee kan jouw boekverslaafde dochter jou over de rooie krijgen?

Door wederom een geluids- en bewegingsvrije zone om haar heen op te eisen waar elke vorm van leven onmogelijk is.

Diante van de Wouw

11182136_581653051975825_9162821683071402133_nRAAKT EEN BOEK NIET AAN TENZIJ HET INTERNET UITGEVALLEN IS EN ER GEEN MOGELIJKHEID MEER IS TOT HET KIJKEN VAN SERIES OF HET BELLEN MET VRIENDINNEN. HEEFT ZE EENMAAL EEN BOEK IN HAAR HAND? DAN IS ‘IE BINNEN EEN PAAR DAGEN UIT. STUDEERT SOCIAL STUDIES AAN AVANS EN IS FANTASTISCH GOED MET MENSEN. ZE WORDT BLIJ VAN CHOCOLADE-IJS DAT EXTRA PUUR IS EN KRIJGT IEDERE DAG PAKKETJES BINNEN VAN WEBSHOPS.

Een zus die boeken ademt, wat vind je daar nou van?

Een zus die boeken ademt, beter kan ik het denk ik niet verwoorden. 🙂 Ik vind het nog steeds een hele prestatie hoeveel boeken jij uit kan lezen in één week. Echt bizar gewoon. Meestal vind ik er niet zo veel van, behalve als ik te lang geen aandacht heb gehad. Dan wil ik dat je je boek weg legt en met mij komt spelen. 🙂

Je werkt in de verslavingszorg. Vertel eens, zie je dit als een flinke verslaving?

Haha nou ik héb gewerkt in de verslavingszorg, op dit moment niet meer. Maar dat is natuurlijk niet te vergelijken. Ik denk dat er een verschil zit in jouw addiciton en een daadwerkelijke verslaving. Maar verknort ben je zeker wel!

Enne, is ‘ie ook te genezen of is alle hoop verloren?

Blijf jij nou maar gewoon lekker doen waar je goed in bent, je verliezen in een andere wereld die bestaat uit heel veel lettertjes! Niet genezen, want ik zou willen dat ik die gave wat meer had!

Beïnvloedt deze bookjunkie jou ook op het gebied van lezen?

Nu met Boektober sowieso wel, ik ben inmiddels bezig in mijn tweede boek! Zoals jij wel weet een klein wonder, want ik ben in love met Netflix, zeker nu ik heb ontdekt dat ik veel verder kan kijken via de Amerikaanse versie, muhaha. Maar als ik jou zo enthousiast hoor over een boek gaat het wel weer kriebelen bij mij, ik luister naar je expertise. Nu alleen eerst de tentamens doorkomen, aii.

Lisan staps

LisanSTUDEERT PEDAGOGIEK AAN FONTYS EN WERKT ONTIEGELIJK HARD OP HAAR STAGE. KAN FANTASTISCH GOED MET KINDEREN OVERWEG EN IS DE OPPAS VAN JE DROMEN. DOET LIEVER AAN HET BINGE-WATCHEN VAN PRETTY LITTLE LIARS DAN HET LEZEN VAN EEN BOEK EN VALT MET DE TELEVISIE AAN IN SLAAP. MAAR HEEFT ZE EENMAAL EEN BOEK IN HAAR HAND, DAN IS ZE NIET MEER TE STOPPEN.

Je vriendin is hopeloos verliefd op boeken, waar merk jij dat aan?

Ze gaat wel eens eerder naar huis omdat ze nog een boek uit moet lezen – waar ik dus echt totaal niks van snap – en mijn Instagram staat vol met haar foto’s van boeken. Maar verder valt het gelukkig mee!

In welke situatie werd je er even helemaal gek van?

Hier hoef ik niet lang over na te denken. Een dagje shoppen liep toch anders dan verwacht. Ze vroeg of ik het erg vond om even mee naar de boekenwinkel te gaan, eventjes… Toen we naar binnen liepen keek zij zoals ik kijk als ik een winkel met alleen maar sale-artikelen binnen loop. Ik wist genoeg.. Dit kon nog wel even duren. En dat was zo. Ik slenterde maar achter haar aan en zij had de middag van haar leven. Je moet iets over hebben voor elkaar he!

Enne, heb je er zelf ook wel eens profijt van?

Op vakantie lees ik wel eens een boek, maar zelf heb ik nooit boeken. Die kan ik dus mooi van haar lenen!

Stel, je moest een dag met haar leven ruilen. Zou je dat overleven?

O god. Één dag zou ik overleven, maar ook echt maar één dag! Andersom heb ik mijn twijfels, haha.

Love, Bente (2)

Advertenties

Een gedachte over “Books and more: Boektober, zo denken mijn vrienden over een bookjunkie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s