Story of a stranger: Duizenden mensen hebben het slechter dan ik

Ik schrijf niet alleen zelf verhalen, maar ben ook nieuwsgierig naar die van een ander. Want dat is het geval met verhalen, iedereen heeft er één. Iedere week ga ik de straat op, zoekend naar stories of strangers die gehoord mogen worden. 


Ik ben op weg naar het Vondelpark, als ik een dame met een rollator langzaam voorbij zie strompelen. Of ze even tijd voor me vrij wil maken? Natuurlijk! Alleen moet ze er wel even bij zitten, ze is namelijk nogal kortademig. Ik raak met haar in gesprek.

“Ik ben onderweg naar huis, ik kom net van het kaarten af. Dat doe ik één keer in de week met een vriendin. Als je al twintig jaar alleen woont, wordt het een beetje eenzaam. De muren geven geen antwoord, weet je. Daarom heb ik mezelf geleerd om te genieten van de kleine dingen. Van de natuur, de vogels, het wekelijkse kaarten met mijn vriendin. Al die dingen.”

Het is even stil, terwijl we beiden naar het voorbijrazende verkeer kijken.

“Op een gegeven moment kom je op een leeftijd dat je niet alles meer kan. En dat die kleine dingetjes dan nog wel kunnen – zoals lopen of zelfstandig wonen – daar ben ik heel blij mee. Er zullen altijd verschrikkelijke dingen blijven gebeuren, maar dat betekent niet dat je niet meer mag lachen. En dat is wat ik doe, altijd blijven lachen. Blij zijn met hetgeen wat je hebt, dat vind ik heel belangrijk.”

Op de vraag hoe oud ze dan is, moet ze lachen. “Raad maar!” Ik zit er drie keer naast, ze blijkt 83 jaar te zijn.

“Vele nichten en neven van me zijn al op jonge leeftijd overleden. Ik mag blij zijn dat ik er nog wel ben, en dan wil ik volop van het leven kunnen genieten. Oud of niet. En als ik het moeilijk heb, dan bedenk ik: duizenden mensen hebben het slechter dan ik.”

Ik maak nog een foto van haar, en terwijl ik mijn mobiel alweer wil opbergen, onderbreekt ze me. “Joh, laat die foto eens zien! Eens kijken of ik er florissant op sta!”

image

 

 

 

 

 

 

 

Wilhelmina

2 gedachtes over “Story of a stranger: Duizenden mensen hebben het slechter dan ik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s