Story: Hoe leg je uit dat de wereld verrot is?

Ik word er kotsmisselijk van. Beelden komen in rap tempo voorbij. Zouden ze langer bij de verschrikkelijke beelden blijven hangen, dan weet ik niet of ik kan blijven kijken. Ik word er niet goed van. Mensen die uit ramen van een bovenste verdieping hangen. Daaronder liggen twee personen, roerloos. Ze worden weggesleept door mensen die verschrikkelijk in paniek moeten zijn, maar ze niet achter kunnen laten. Hoop koesterend.

Ik word er intens verdrietig van. Berichten via mijn telefoon blijven binnenkomen. “Er vindt een gijzeling plaats.” “Er zijn al meer dan 150 doden gevallen.” “Frankrijk sluit grenzen.” Ik word er doodsbang van.

Maar bovenal, maak ik me zorgen. Verschrikkelijke zorgen. Wat is er aan de hand met de wereld? Waarom schieten we liever op elkaar dan gewoon een goed gesprek te hebben? Waarom worden levens van onschuldige mensen zomaar afgepakt? Waarom moeten er zoveel slachtoffers vallen in een strijd die niet eens van hen is? Zijn we niet mans genoeg meer om dit op humanitaire manier op te lossen?

Wat moeten we tegen onze kinderen zeggen, als ze ons vragen waarom mensen op televisie zo stil op de grond liggen. “Mama, waarom hangen die mensen allemaal uit het raam? Wat zijn die knallen dan, is dat vuurwerk?” Hoe leg je op een juiste manier uit dat de wereld verrot is? Dat we onszelf aan het vernietigen zijn? Dat we allemaal mensen zijn, maar dat menselijkheid niet meer bestaat?

Hoe moeten we nog kunnen genieten van een avondje uit, als we altijd op onze hoede moeten zijn voor een tragedie? Hoe kunnen we nog simpel afscheid nemen van een geliefde als er misschien een hele kleine kans is dat we ze niet meer terugzien omdat gevaar in een nog kleiner hoekje zit? Hoelang kunnen we onszelf nog wijs maken dat het allemaal wel goed komt? Dat het ons niet zal overkomen?

Het is zo’n simpele vraag, dat zelfs een jong kind hem zou kunnen stellen. “Waarom kunnen we niet gewoon in vrede naast elkaar leven? Het antwoord daarop, is echter veel ingewikkelder. En tot heden, heeft niemand hem kunnen beantwoorden. Ik vraag me af, of dat ooit nog zal gebeuren. Op dit moment, lijkt vrede zo ontzettend ver weg. Ik word er kotsmisselijk van. En bovenal, maak ik me zorgen. Verschrikkelijke zorgen.

Love, Bente (2)

Advertenties

8 gedachtes over “Story: Hoe leg je uit dat de wereld verrot is?

 1. Sarah Ouaamari zegt:

  Zo schoon geschreven en echt gewoon verschrikkelijk inderdaad. Onschuldige mensen aanvallen omwille van zaken waar zij niets mee te maken hebben, why do they do that? Waarom zulke tragedie veroorzaken?
  Mijn broertje vanmorgen hoorde me praten tegen mijn mama en vroeg ons of er een derde wereldoorlog was. Of het gestart was. Met bange ogen. Ik hoop dat deze waanzin echt snel stopt want dit kan echt gewoon niet meer!

 2. Anoniem zegt:

  Wat heb je dit weer mooi geschreven Bente! Inderdaad, waarom kunnen we niet gewoon als mensen met elkaar omgaan met respect, waardering en in elkaars waarde laten????

 3. Vivian zegt:

  Ik kan hier eigenlijk niet veel anders over zeggen dan dat ik het heel mooi geschreven vind en het ook helemaal met je eens ben. Intens verdrietig, bang, bezorgd, machteloos…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s