Stories of strangers: Wat maakt ons gelukkig?

Of we gelukkig zijn? Zou je die vraag stellen aan een willekeurig persoon op straat, dan zou dat resulteren in een nogal moeilijk gezicht, inclusief diepe frons en vragende blik. De vraag is lastig, maar er een goed gefundeerd antwoord op geven lijkt nog veel ingewikkelder te zijn. Want wanneer ben je eigenlijk gelukkig? Ben je dat als je succesvol bent, of als je een paar kilo afvalt? Misschien is gelukkig zijn juist iets vanzelfsprekends? Ik besluit het te vragen aan de mensen op straat in Amsterdam. Waar worden zij vandaag echt gelukkig van?

Terwijl ik door het Vondelpark loop, zie ik een wat oudere vrouw met haar handen in haar zakken langs de vijver lopen. Ze heeft de pas erin gezet, met haar blik op vooruit. “Waar ik gelukkig van word? Jeetje. Wat een moeilijk vraag. Van het weer, denk ik. Het is heerlijk om te wandelen.” Op de vraag waarom ze er zo blij van wordt, antwoordt ze: “Nou gewoon, Daarom! Ik vind het belangrijk om meer om me heen te kijken. Vooral naar de leuke dingen. Dat zouden veel meer mensen moeten doen.”

Een eindje verderop hoor ik een kindje vrolijk brabbelen, hij trekt een jonge vrouw voor zich uit. Ik besluit op haar af te stappen. “Ik word dolblij van mijn oppaskindje, toch Jaap?” Ze kijkt het kindje aan, en hij begint verlegen te lachen. “Hij is zo vrolijk en lief, daar geniet ik van.”

Terwijl ik in een rustig tempo verder loop door het park, kom ik een vrouw tegen met twee jongens aan de hand. Ze zijn beiden al wat ouder, en mentaal beperkt. Maar dat maakt geen enkel verschil. Want terwijl ze met zijn drieën wat moeizaam lopen en af en toe weer stoppen, is de lach op het gezicht van de vrouw er niet af te slaan. Ik hoef haar het niet eens te vragen, ik weet waar ze gelukkig van wordt.

Een ander persoon die ik tegenkom wordt vooral gelukkig van de natuur. “Hoe ouder je wordt, hoe meer je ziet, heb ik het gevoel. Ik let meer op de vogels, de groene omgeving. Ik word er rustig van. Terwijl ze dat zegt, begint ze te lachen: “Neem dat maar van een ouwe tak aan, haha!” Ze vervolgt haar verhaal. “Maar even serieus, mensen zijn vaak veel te materialistisch. Het zou prachtig zijn als mensen hun oude spullen weer eens zouden gebruiken in plaats van weg te gooien. Daar kun je best gelukkig van worden.”

Naarmate ik van steeds meer mensen afscheid neem, die dag in het Vondelpark, begint het te dagen. Waar mensen zelf moeite hebben met het beantwoorden van de vraag, weet ik wél waarvan ze gelukkig worden. Het zijn dingen van buitenaf waar iedereen zo blij van wordt. Het weer, een wandeling door het park, een lief oppaskindje of het helpen van andere mensen. Het heeft niets te maken met succes, roem of afvallen. Wel met de kleine dingen. Geluk vind je om je heen.

Love, Bente (2)

 

Een gedachte over “Stories of strangers: Wat maakt ons gelukkig?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s