Boekrecensie: Ontworteld – Naomi Novik

9200000045983421

 

 

 

 

 

 

 

Boek: Ontworteld

Auteur: Naomi Novik


Dichtbij het Woud leven is gevaarlijk. Want word je gevangen genomen, dan kom je nooit meer terug. Maar gelukkig is daar de Draak, een eeuwenoude tovenaar die de dorpen rondom het Woud beschermt met zijn magie. Maar voor zijn bescherming wordt een hoge prijs gevraagd.

Iedere 10 jaar eist de draak één meisje op om in zijn toren te komen wonen. Niemand weet wat er met dat meisje achter de dikke muren van die eenzame toren gebeurt. Wat ze wel weten, is dat de meisjes na hun 10 jaar niet meer hetzelfde zijn. Het nieuwe keuzemoment van de draak nadert, en het meisje Agnieszka is bang dat de tovenaar haar beste vriendin Kasia kiest om hem 10 jaar te dienen.

Net zoals het Woud onschuldige mensen met zich meeneemt, word je als lezer ook gevangen genomen door dit boek. En dat gebeurt al vanaf de eerste bladzijde. Schrap maar vast alle afspraken uit je agenda, want je kan dit boek niet neerleggen voordat je het laatste hoofdstuk hebt gelezen.

Dit is deels te danken aan het unieke verhaal. De schrijfster Naomi Novik heeft een totaal nieuwe wereld gecreëerd waar je nog nooit van gehoord hebt. Het doet een beetje denken aan de Middeleeuwen, maar dan met een vleugje magie. Want dat er getoverd kan worden, dat bewijst de Draak maar al te goed.

Daarnaast is er het gevaar van het Woud dat niet alleen voor spanning zorgt, maar ook een vleugje mysterie met zich meebrengt. De taferelen die plaatsvinden in dit diepe en besmette bos zijn namelijk behoorlijk heftig om te lezen, waarvan de rillingen over je rug gaan lopen. Houd dat lampje naast je bed maar aan!

Maar het is vooral de sfeer die dit boek tot een succes maakt. Met magie, de sfeervolle dorpjes, een hoge toren en het gevaarlijke Woud doet het denken aan een modern sprookje van Grimm dat je absoluut niet wil missen. Enne, fans van Harry Potter mogen hun hart ophalen, want ook zij zullen dit prachtige verhaal kunnen waarderen.

Wel moet je je hoofd er goed bijhouden, want het kan af en toe behoorlijk ingewikkeld worden. Vooral aan het eind van het boek wordt er zoveel ontrafeld dat het af en toe net wat te snel lijkt te gaan om alle informatie goed te kunnen verwerken. Jammer, want daardoor komen sommige aspecten nét wat minder goed over dan waarschijnlijk de bedoeling is.

Ontworteld is hét sprookje van 2015, dat absoluut een favoriet zal worden van vele lezers.

Aantal hartjes: ♥ ♥ ♥ ♥

Love, Bente (2)

 

 

3 gedachtes over “Boekrecensie: Ontworteld – Naomi Novik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s