Story: Er is meer dan druk, drukker, drukst.

“En, hoe vond je de film?”, vroeg mijn vriend aan me toen de credits over het witte doek rolden in de bioscoop. Ik gaf geen antwoord, want ik was kei hard aan het janken. Dat was begrijpelijk geweest bij een of andere chick flick met een zielig zien-we-elkaar-ooit-nog-wel-terug-einde, maar dit was ‘The Good Dinosaur’, een film van Disney. Disney, jongens.

En zo kwam ook mijn vriend erachter dat die tranen niks te maken hadden met een schattige dinosaurus. Hij trok me uit mijn stoel en nam me mee naar buiten. Van de bioscoop tot mijn huis – en dat is toch zo’n half uur lopen – stroomden de tranen over mijn wangen. Ik was op, helemaal op. En dat kwam niet door een leuke animatie van Pixar.

Drukte, ambitie, dromen, kansen, die verdomde drukte. Dat waren wél de redenen dat ik ’s avonds om 9 uur trillend met een beker thee op de bank zat, mijn gezicht verdacht lijkend op die van een begrafenisondernemer met een vleugje uitgelopen mascara. Ik was 21, had twee baantjes – vijf, als je alle vrijwillige baantjes meerekende. Maar hé, ik wilde het maken, dus dan hoort dat.

Er was een voltijd studie, ik rende 30 km per week om gezond en fit te blijven, ik liet mijn gezicht zien bij netwerkborrels, reisde van hot naar her voor belangrijke gesprekken en hield ook mijn eigen blog nog bij. Want ik had dromen, en met heel hard werken werden het kansen. Grote kansen.

Ik werkte hard, harder, hardst. Ik zag mijn beste vriendin nog maar nauwelijks, werkte door tijdens het avondeten, had geen enkele vrije dag en ik wist dat ik zelfs de diploma-uitreiking van mijn vriend moest missen voor een trip naar Berlijn. Alles voor werk. Alles voor een glansrijke toekomst. En daar, terwijl ik in de bioscoop zat voor een kinderfilm, brak ik. Ik was 21, en ik kon niet meer. Ik had teveel van mezelf gevraagd. Nee, geëist.

En dat is wat alle twintigers tegenwoordig lijken te doen, eisen. Want in deze tijd kom je er met een simpel diplomaatje niet meer. Je hebt ervaring nodig, meerdere werkgevers en vooral heel veel talent. En ambitie, een flinke teug werklust en – gewenst – ook nog een groot netwerk. Want dan hebben zij tenminste ook nog iets aan jou. En wij, met al onze hoge verwachtingen en grootste dromen, zeggen ja en amen. Kom maar, laat me maar zwoegen. Ik maak mijn dromen werkelijkheid, dus moet ik wel verdomd goed bezig zijn.

En dus gaan we met zijn allen door. We beconcurreren elkaar, tillen elkaar naar een nóg hoger niveau of stampen elkaar de grond in. Geen enkel moment beseffend dat het ook wel eens genoeg kan zijn. Dat er een adempauze nodig is, dat Netflix kijken in je pyjama ook gedaan moet worden. Dat onze vrienden er ook nog zijn en onze partners belangrijker zijn dan werk. Dat we gelukkig horen te zijn. En dat onze dromen zo af en toe ook even on hold kunnen staan. Al is het maar voor een paar uurtjes.

En met mijn kop thee in mijn hand, was dat voor mij een groot besef. Ik blijf hard werken, mijn dromen nastreven en kansen met beide handen aangrijpen. Want dat maakt me gelukkig, mijn werk. Maar geluk zit ook in zo veel andere dingen, en de rust om die dingen te vinden moeten we onszelf ook geven. Want hoe hard werkend en ambitieus wij twintigers ook zijn, er is meer dan druk, drukker, drukst.

Love, Bente (2)

8 gedachtes over “Story: Er is meer dan druk, drukker, drukst.

  1. kuipershanneke zegt:

    Jou schrijf talent gaat je zeker nog ergens brengen, daar ben ik van overtuigd. En als dat nou net iets langer duurt, omdat je af en toe ook even tijd voor jezelf nodig heb, jammer dan. Vergeet niet te genieten van het leven! 😘

  2. Esther Schroen zegt:

    Je hebt geen idee hoe herkenbaar dit is. Ik voel me stiekem opgelucht dat ik jouw verhaal lees, want het herinnert me eraan dat ik niet de enige ben. Daarnaast heeft jouw manier van deze situatie verwoorden ervoor gezorgd dat ik er geen woorden voor heb. Ik ben diep onder de indruk van jou, je manier van schrijven en, zoals ik in dit artikel lees, volhouden. Ga zo door!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s