top 5 young adult boeken 2015

“Jezus, hoeveel boeken lees jij in godsnaam per maand. tien, ofzo?” De vraag die ik in 2015 misschien wel het meest gehad hebt. Ik kan jullie geruststellen, het waren er geen tien per maand.  Vijftig, dat is het aantal boeken dat ik in het jaar 2015 gelezen heb. Daar zaten wat rotte appels tussen – ik smeet ze het liefst de prullenbak in, maar zo ben ik niet – en een aantal steengoede. De beste boeken die ik in het jaar 2015 gelezen heb? Die vind je hieronder!

5. Vuur en As – Sabaa Tahir

Tahir Vuur en as omslag

Het leven als een Geleerde is niet makkelijk in een wereld waar de Krijgers aan de macht zijn. Het meisje Laia ondervindt dit iedere dag, maar weet zich nog te redden dankzij haar broer Darin en haar lieve grootouders. Totdat er iets verschrikkelijks gebeurt en Darin in de gevangenis belandt wegens verraad. Laia moet hem hoe dan ook bevrijden, en daarvoor gaat ze ver. Zo ver dat ze bereidt is om in ruil voor haar broer te spioneren bij de grootste militaire academie van het Imperium. Hier ontmoet ze Elias, een Krijger die niets liever wil dan deserteren. De twee raken verbonden aan elkaar, en het is het begin van iets wat alles zal veranderen. Lees hier de recensie van Vuur en as.

4. Niet te filmen – Sophie Kinsella

9200000040653395 Soms kan één gebeurtenis je hele leven veranderen. Dat is het geval bij Audrey, die nu thuis blijft van school en zich verschuilt achter een grote zonnebril. Audrey heeft een angststoornis, en zelfs het huis uit komen is een groot obstakel voor haar. Totdat het gamervriendje van haar broer wel heel vaak langskomt. Zou ’t hem met zijn grappige notities en creatieve oefeningen lukken om het meisje weer naar buiten te krijgen? Om Audrey een extra duwtje in de rug te geven, verzint haar psycholoog wel een hele vreemde opdracht: het maken van een documentaire over haar huisgenoten, wat hilarische momenten oplevert. Lees hier de recensie van Niet te filmen.

3. Lockwood & Co deel 1 – Jonathan Stroud

9200000040807604Sommige kinderen werken bij de plaatselijke groenteboer op die leeftijd, of achter de kassa in een supermarkt. Maar de tiener Lucy verdient haar geld met hele andere dingen. Niet achter de kassa of een kraampje vol met fruit, maar in donkere gangen, duistere kelders en lugubere plekken waar niemand anders wil zijn als de zon ondergaat. Want dan komen de geesten, en die zullen je zeker niet met rust laten. Lucy is een geestenjager en komt terecht bij het bureau Lockwood & Co, een klein bedrijfje dat mist aan professionaliteit. Geen probleem, totdat ze een verschrikkelijk moeilijke klus krijgen waar ze misschien niet levend vandaan zullen komen. Gaat het ze lukken om de geest van de Schreeuwende Wenteltrap te verslaan? Lees hier de recensie van Lockwood & Co.

2. Anna en de french kiss – Stephanie Perkins

9200000035988693

Het meisje Anna vermaakt zich prima in haar woonplaats Atlanta. Ze heeft nog één jaar school, een geweldig lieve beste vriendin en nog belangrijker: het ziet ernaar uit dat haar supergrote crush haar ook wel ziet zitten. Maar dan besluit haar vader om Anna naar de kostschool te sturen, in Parijs. Ze moet alles achter zich laten en komt terecht op een vreemde plek waar ze niemand kent. Totdat ze in contact komt met Étienne St. Clair, een jongen die niet alleen beauty heeft, maar ook de brains. Maar dat is niet het enige. De knappe jongen heeft namelijk ook een vriendin, ouch. Maar, de wonderen zijn de wereld nog niet uit. Toch? Zou een jaar kostschool leiden tot de beruchte french kiss? Lees hier de recensie van Anne en de french kiss.

1. Liefdesbrieven aan de steren – ava deillaira

9200000045983353

Wanneer Laurel voor een opdracht voor Engels een brief moet schrijven aan een overledene, besluit ze die te adresseren aan Kurt Cobain. Haar zus was namelijk gek op hem, en zij was ook op vroege leeftijd overleden. Laurel besluit na die eerste brief om er nog meer te sturen. Niet alleen naar Kurt Cobain, maar ook naar andere overleden sterren. In deze brieven schrijft ze niet alleen over het gemis van haar zus, maar ook over de liefde, vriendschappen, angsten en haar dagelijkse leven. Zou ze ooit over het verdriet van haar verloren zus heen kunnen komen? Lees hier de recensie van Liefdesbrieven aan de sterren.

 

Wat zijn jouw favoriete boeken van 2015?

Love, Bente (2)

2 gedachtes over “top 5 young adult boeken 2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s